Metallogi: Faserne metalprøven skal igennem, for den skal under mikroskopet

Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.

Når man ved metallogi skal undersøge strukturen på metal, skal prøven af materialet igennem forskellige faser, før det er klart til at putte under mikroskop til videre undersøgelse. Der er generelt fire forskellige faser, som metalprøven skal igennem, før den er klar. Du kan lære mere om disse ved at læse videre i denne tekst.

 

Først skæring og montering

De første to faser som prøven af metal skal igennem er først skæring og herefter montering. Når metalprøven først skal skæres, kan man skære metallet til den ønskede form, så den også har den helt rigtige størrelse. Denne fase gør metallet nemmere at håndtere, så det ikke er så besværligt at have med at gøre.

 

Herefter skal metalprøven monteres – denne fase giver metalprøven mere støtte, og sørger desuden for, at dets kanter og overflader er beskyttet. Efter disse faser skal metalprøven slibes. Dette kan for eksempel gøres med en Diamond grinding disc, som også kan bruges til andre materialer. Denne er også en god mulighed for dig, som gerne vil spare penge på sand- og slibepapir, da den har en høj levetid, og erstatter omkring 200-300 stykker af normalt slibepapir.

 

Slibning og polering af metalprøven

Når metallet har været igennem de første to faser, skal de videre til de sidste to. Metalprøven slibes først, så eventuelle deformationer, som prøven måtte have forsvinder. Disse skal nemlig væk, inden man kan undersøge prøven under et mikroskop. Slibningen er også med til at fjerne termisk skade fra metallet, så den igen kan blive klar til videre undersøgelse.

 

Den sidste fase, når metalprøven skal forberedes, er polering. Når metalprøven bliver poleret, giver det metallet den bedst mulige overflade, så undersøgelsen under mikroskopet bliver så klar som muligt. Dette er altså de fire faser, som metalprøverne skal igennem, når de skal undersøges under mikroskop i forbindelse med metallogi.